Hľadáte nejaké jednoduché nápady, ktoré vám pomôžu zmierniť stres a nájsť potrebný vnútorný pokoj ?

Tieto skratky – vône, zvuky, chute a triky, ktoré trvajú kdekoľvek od troch sekúnd do 45 minút – by vás tam mali dostať.

 

Záhrada dá tvoje starosti preč

Pripravte sa zašpiniť si svoje ruky, pretože len 30 minút záhradníčenia môže viesť k zníženiu stresového hormónu kortizolu a zvýšenie nálady. Dokonca len starostlivosť o kúsok bylinkovej záhrady vám navodí pozitívnu náladu, ak sa hráte s pôdou.

 POHĹAD NA PLÁVANIE RÝB

Má váš zubár v čakárni akvárium? Podľa štúdie z roku 2015, ktorú vykonali britskí vedci, účastníci, ktorí sledovali akvárium, zaznamenali výrazný pokles krvného tlaku a srdcovej frekvencie. Zistilo sa, že neohrozujúce prírodné prostredie a biofília spôsobujúca prosperitu živých vecí sú regeneračné a upokojujúce. 

 

 JEDZTE TEPLÚ MISKU OVSENEJ KAŠE

Celé ovsené vločky,  sušené ovocie sú plné zlúčenín modulujúcich mozog, napríklad GABA (kyselina gama-aminomaslová, gamma-aminobutyric acid) je neproteinogénna aminokyselina, teda taká, ktorá sa neužíva na tvorbu bielkovín, ale primárne na uľahčenie účinnej neurotransmisie. Ako GABA funguje? GABA sa prirodzene vyskytuje v ľudských očiach a mozgu, kde funguje ako inhibičný neurotransmiter a prirodzene upokojujúce činidlo mozgu a nervov, ktorá je „relaxačným neurotransmiterom“

Najlepšie pre telo je teplé jedlo a za upokojujúce sa považuje jedno z nich - varený ovos. Navrhujeme pridať do už uvarenej kaše vlašské orechy (obsahujúce serotonín a hormón melatonín)  a banány :-)

 

 PREČÍTAJTE SI KNIHU

Každý hovorí, že dobrá kniha vás prepraví do inej dimenzie. Teraz vieme, že je to pravda, a to vďaka štúdii z roku 2013 na univerzite Emory University v Atlante, ktorá zistila, že čítanie románov sa spája s centrami mozgu spojenými s perspektívou, čo spôsobuje nervové zmeny spojené s fyzickými pocitmi a pohybom, akoby ste boli, áno , prenesené do príbehu. Vyskúšajte „biblioterapiu“ teda možno jednoducho charakterizovať ako liečbu prostredníctvom kníh resp. literatúry .

 „Knihy, ktoré si máš v živote prečítať, si ťa nájdu samé.“ Ktoré knihy si našli Vás?

 

DAJTE SI KÚPEĽ

Japonská štúdia z roku 2018 zistila, že zatiaľ čo horúca sprcha u účastníkov znížila úroveň stresu, úplné ponorenie do horúcej vody (štúdia používala teploty až 104 stupňov Fahrenheita) zvyšuje hlbokú telesnú teplotu a stimuluje nervy, ktoré nás uvoľňujú. Navyše vztlak pri kúpaní vedie k úľave od fyzického stresu na tele. Pridanie solí Epsom , ktorá uvoľňuje a regeneruje svaly, detoxikuje organizmus, pretože čistí pokožku a odplavuje z nej toxíny a môže zvýšiť hladinu horčíka v tele, čo je minerál, ktorý sa pri strese vyčerpá.

ŽITE V PRÍTOMNOSTI

Minulosť už neni, budúcnosť ťa čaká jediné čo máme je prítomnosť.

Všetko sa začína v mysli „Tvoj život sa odvíja podľa toho, čo nosíš v mysli. Ak budeš veriť tomu, čo doposiaľ, tvoje správanie sa nezmení. Ak sa budeš naďalej správať rovnako, nedosiahneš nič nové. Ak chceš v živote a práci vidieť iné výsledky, musíš v prvom rade zmeniť svoje zmýšľanie.“

Jedným z  najobľúbenejších slovných spojení je: „Kam myseľ bočí, tam človek vkročí.“ Sme presvedčený, že o konečnom smerovaní života rozhodujú myšlienky: vyvolávajú v nás určité postoje a názory, ovplyvňujú vzťahy, určujú produktivitu v práci aj súkromí a výrazne vplývajú na celkovú kvalitu života. Je nevyhnutné pochopiť, že myšlienky majú veľkú moc! 

Je množstvo kníh, ktoré vám pomôžu zmeniť myslenie, jednou z nich je napr. SILA MYŠLIENOK- JOYCE MEYER

 

CHODTE DO PRÍRODY

Či už sa vyberiete do parku vedľa domu, na túru na hory alebo len na prechádzku do lesa so svojím psom – výrazne tým pomôžete svojmu srdcu ale aj duševnej pohode.
Keby sa každý človek venoval aspoň polhodinu svojho voľného času týždenne pobytu v prírode, bolo by na svete o sedem percent menej prípadov depresie a deväť percent menej ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom. Kedy ste naposledy boli v prírode?

MASÁŽ CHODIDIEL

Reflexológia bola preukázaná ako veľmi účinná terapia, ktorá dokáže liečiť mnohé zdravotné problémy, zmierniť bolesti a stres. Stimuláciou reflexných plôch pomáhame z tela odstraňovať odpadové látky, obnovovať správnu činnosť metabolizmu a zmobilizovať samoliečebný proces v tele.  Ako regulačná terapia pôsobí na človeka na všetkých úrovniach a ovplyvňuje ho vždy vrámci jeho regeneračných schopností. Zistilo sa, že 10-minútová masáž chodidiel trikrát týždenne znižuje krvný tlak u zdravotníckych pracovníkov pracujúcich so staršími ľuďmi.

POČÚVAJTE RELAXAĆNÚ HUDBU

Podľa doktora Nia Maoshinga, popredného odborníka na dlhovekosť a čínsku medicínu, počúvanie pomalej príjemnej hudby blahodárne vplýva na ľudské telo. Znižuje vysoký krvný tlak a posilňuje imunitný systém.

Ak vás ovláda stres, doprajte si pokojné chvíle s príjemnou hudbou, nielen že vás nabije pozítívnou energiou, bonusom bude aj lepšia pamäť a vyššia koncentrácia. Medzi časté príznaky pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou patrí úzkosť a agresia. Vhodne zvolená pieseň vie aj v tomto prípade spraviť zázraky. Síce neexistujú dôkazy, že by hudba dokázala vyliečiť choroby ako je napríklad rakovina, uvoľnuje však napätie a potláča sprievodné bolesti. Najlepšie účinky majú klasická a meditačná hudba. Započúvajte sa do legendárnych klasikov ako sú Bach, Mozart či Vivaldi, spríjemníte si tak deň a zlá nálada sa môže vytratiť.

ZAČNITE HRAŤ NA HUDOBNOM NÁSTROJI

Ak sa radi učíte nové veci, prečo nevyskúšať hru na hudobný nástroj? Štúdia ukázala, že deťom, ktoré sa učili hrať na hudobný nástroj sa zvýšilo IQ. Pri hre na dychový nástroj si navyše posilňujete pľúca a zvyšujete tak ich kapacitu.

Ako určite viete, pravidelné duševné a fyzické cvičenie je pre zdravie nesmierne dôležité.

JOGA: Balzam pre dušu aj pre telo

Joga sa považuje za jednu z najzdravších aktivít s hlbokými historickými koreňmi. Jej jedinečnosť je v tom, že neprecvičujete len telo, ale aj svoje psychické zdravie. Joga pomáha vnímať samého seba, formuje naše sebavedomie a sebareflexiu. Cvičenie jogy je malým rituálom, kedy by mal človek zostať sám so sebou, uvoľniť myseľ a zrelaxovať sa. Cez jogu človek spoznáva sám seba, svoj potenciál a schopnosti. Cvičením jogy sa teda stávame pokojnejší, pociťujeme vďačnosť a šťastie.

SMEJTE SA NAHLAS 

Smiech je bránou a úsmev  dverami, ktorými môže do človeka vkĺznuť mnoho dobrého.
- Christian Morgenstern

ZASUŇTE TELEFÓN DO ZÁSUVKY

Kedy naposledy mal váš mozog skutočne prestávku? "Sme pevne zapojení na evolučnej biologickej úrovni, že keď naše mozgy vnímajú potrebu venovať niečo našej pozornosti, zvyšuje to kortizol," vysvetľuje David Greenfield, Ph.D., zakladateľ a lekársky riaditeľ Centra pre internet a technologickú závislosť na západe. Hovorí, že sa to stane, keď uvidíte svoj telefón - aj keď je vypnutý. Cítili ste sa niekedy nútení to skontrolovať, aj keď neočakávate žiadne správy? Telefón spustí stresovú reakciu na pozornosť, takže vaše telo hľadá spôsob, ako ju znížiť. Ak chcete zabrániť nátlaku, odložte telefón z dohľadu, keď jete, spíte alebo sa zúčastňujete na spoločenských stretnutiach, a dajte svojej mysli šancu na oddych.

 

VRSTVA LEVANDULE

Priaznivé a upokojujúce vlastnosti tejto rastliny, ktoré sú dobre známe už od antiky, preukázali tiež početné vedecké štúdie, píše taliansky denník Corriere della Sera. Levanduľa sa vždy vkladala medzi bielizeň, pretože pekne voňala, ale tiež do vankúšikov, pretože sa hovorilo, že pomáha pri zaspávaní. Niekoľko kvapiek esenciálneho oleja sa kvapkalo do vreckoviek, pretože pôsobí proti úzkosti, nervozite a bolestiam hlavy. Tradičné používanie levandule pri liečbe úzkosti. Starí Rimania a pred nimi ešte Gréci si levanduľou voňali kúpeľ. Rimania jej prisudzovali očistný účinok. Odvary a infúzie slúžili k očiste pleti a k ​​starostlivosti o vlasy. 

TVORTE

Hrajte sa modelovacou hlinou, namaľujte nejaký obraz alebo niečo vyrobte z dreva. Nezáleží na tom, na akom médiu: Štúdia z roku 2016 na Drexel University vo Philadelphii zistila, že 45 minút tvorivej činnosti významne znížilo hladinu kortizolu v tele a znížilo stres účastníkov - bez ohľadu na úroveň talentu. Dôvod? Subjekty sa cítili bez obmedzení a boli schopné stratiť sa v prúde tvorenia. Možno v sebe objavíte skrytý talent o ktorom ste ani nevedeli :-)

DOMÁCI MAZNÁČIK

Zaobstarajte si domáceho maznáčika, zvieratko. Štúdia z roku 2019 z Washingtonskej univerzity zistila, že 10 minút chovania psa alebo mačky viedlo k významnému zníženiu hladiny kortizolu stresového hormónu. A nielen pre vás: Maxík cíti túto výhodu tiež:-))

 

 od Ivana Višňovcová, 13.8.2020

­

Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby.